Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Χταπόδι






Το χταπόδι είναι μαλάκιο, κεφαλόποδο με 8 πλοκάμια, δίχως καθόλου όστρακο. Στο κέντρο των πλοκαμιών υπάρχει το στόμα .Το χταπόδι έχει εννέα εγκέφαλους. Οι οχτώ ελέγχουν τα πλοκάμια. Ο άλλος κάνει όλες τις υπόλοιπες δουλειές. Στο κέντρο των πλοκαμιών υπάρχει το στόμα . Φέρει επίσης τον κεντρικό εγκέφαλο, με πολύ ανεπτυγμένο νευρικό σύστημα και πολύ ανεπτυγμένα μεγάλα μάτια ,η όραση τους είναι οξεία.. Κατά μήκος των πλοκαμιών, το χταπόδι φέρει μικρές βεντούζες που το βοηθούν να παγιδεύει την τροφή του, να κινείται με ευκολία σε όλων των ειδών τις υποβρύχιες επιφάνειες, αλλά και να προσελκύει μικρά όστρακα και πετραδάκια, προκειμένου να καλύψει τη φωλιά (θαλάμι) του. Τα χταπόδια υπάρχουν σε ρηχά νερά, και σε πολύ βαθιά νερά.
Περίεργα κι όμως αληθινά!!!

-Το χταπόδι έχει τρεις καρδιές και το αίμα του είναι ανοιχτό μπλε.

-Το ενήλικο χταπόδι μπορεί να στριμωχτεί σε μια τρύπα παίρνοντας το σχήμα ενός νομίσματος των δέκα λεπτών!

-Τα χταπόδια μπορούν να αποσπαστούν από το βραχίονα τους και να ξεφύγουν από τα ζώα που τα απειλούν, ενώ μετά ξαναβγαίνει το άκρο τους.
Το χταπόδι όταν πεινάσει τρώει κάνα δύο από τα πλοκάμια του, τα οποία έχουν την ιδιότητα να ξαναβγαίνουν.


Όλοι το βλέπουν σαν ένα νόστιμο μεζέ!



 Όλοι κυνηγούν τα χταπόδια, αδιάκοπα, με πολλούς τρόπους και αθέμιτα μέσα και δεν είναι πλέον άφθονα όπως πριν από μερικές δεκαετίες. Όμως χάρις τα πολλά αυγά του, την αντοχή του και την εξυπνάδα του, το χταπόδι επιβιώνει ακόμα σε σημαντικό αριθμό. Το συνηθισμένο χταπόδι που έχει την επιστημονική ονομασία Octopus Vulgaris, είναι περιζήτητο για την νοστιμιά του. Τρώνε συνήθως αστακούς, καβούρια, διάφορα κοχύλια σουπιές αλλά και άλλα χταπόδια. Το μήκος του μπορεί να φτάσει και τα τρία μέτρα, αλλά σπανίως πιάνονται χταπόδια σε αυτό το μέγεθος.



Αφού πήραμε πληροφορίες και είδαμε εικόνες για το χταπόδι
 συνεχίσαμε με τις παρακάτω δραστηριότητες:

  • Συνθέσαμε τη λέξη «χταπόδι» με κεφαλαία και μικρά γράμματα.


  • Ασχοληθήκαμε με ένα φύλλο εργασίας όπου μετρήσαμε πόσα καβουράκια θα φάει το κάθε χταπόδι.



  • Είπαμε το τραγούδι  "παίζουν μπάλα τα χταπόδια".

  • Τέλος κατασκευάσαμε χταπόδι από κάνσον και διπλόκαρφα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: